Hårvård

Jag hittade en riktigt bra text hos likeyourhair om hårvård. Själv lärde jag mig riktigt mycket utav den, läs och lär!


Så får du ditt hår att växa fortare
Håret växet i genomsnitt 1-2cm i månaden. Det finns inga mirakeltabletter som gör att håret växer 1dm i månaden men det finns en del knep man kan ta till.

Kosttillskott: Silica (friggs), hårkontroll och panto-3 är några av de tillskott i tablettform som finns att köpa.

Friggs har tillverkat en produkt som de har döpt till Silica, efter ett mineral som kroppen behöver för att stärka upp hår, hud och naglar. Tabletterna är framställda av naturligt extrakt från åkerfräken, en av naturens silica-rikaste örter, de innehåller även öljäst och b-vitaminer som brukar bidra till att håret växer fortare och blir starkt. Innehåller 165st tabletter per burk, doseringen är 2st tabletter/2ggr per dag. Finns att köpa på ica och coop, möjligtvis Willys, har ej sett dem där men ska hålla utkik nästa gång. Kostar runt femtiolappen.

Hårkontroll är ett kosttillskott som liknar Friggs Silica till viss del. Den innehåller öljäst som första ingrediens och en mängd andra ingredienser i form av vitaminer, mineraler, aminosyror och spårämnen som ska hjälpa till att bygga upp hår, hur och naglar. Innehåller 120 tabletter och doseringen är 1 tablett morgon och kväll. Finns att köpa i hälsobutiker och kostar runt 150kr. (Denna skulle jag rekommendera eftersom jag märkte stor skillnad då jag använde dessa!)

Panto-3 är ett välkomponerat kosttillskott i form av tabletter som helst ska intas innan frukost. Det ska ge ökad blodcirkulation i hårbotten vilket resulterar att håret växer fortare. En biverkning är att man får en lätt rodnad i ansiktet men det är själva rodnaden som visar att tabletten fungerar. Finns att köpa i hälsobutiker och kostar ca 150kr för 120st tabletter och lite mer än 200kr för 192st tabletter, doseringen är 2st tabletter dagligen. Själv har jag bara hört positivt om dessa men har tyvärr inte provat dem själv än.


Massage: Att massera hårbotten några minuter om dagen har visat sig sätta fart på hårväxten för många. Massagen ger ökad blodcirkulation vilket resulterar snabbare hårväxt. Själv brukar jag massera håret med en aloe vera gel, det ger ökad blodcirkulation samtidigt som aloe vera gelen är bra för en irriterad hårbotten.

Proteiner: Att äta mycket proteiner har i alla tider varit grundreceptet till ett starkare och friskare hår. Det är också viktigt att äta "rätt", ät mycket vitaminer, vitaminera prioriterar kroppen före håret så om du bara äter vitaminer så det räcker precis till kroppen så blir det inte mycket över till håret.

Solens vitaminer: Håret växer fortare på sommaren än på vintern, detta beror på att solens strålar innehåller vitaminer. Att vara ute mycket i solen, speciellt på sommaren då solen är närmare jorden, har visats sig ge resultat för många men tänk på att andänva solskyddskrämer för håret eftersom solen även torkar ut.

Var rädd om håret: All värmestyling (platttänger, hårfönar m.m.) sliter på håret rejält, om du nödvändigtvis ska använda dem så rekommenderar jag att köpa ett riktigt bra värmeskydd.
Vanliga shampon innehåller sulfater, det är dessa som göra att shampot löddrar och att håret blir rent, men dessa är väldigt uttorkade för håret och sliter mycket. Det finns sulfatfria shampon, på t.ex. Bellbox och hos de flesta frisörer, som innehåller tensider som fungerar nästa lika bra som sulfat-tensiderna skillnaden är att de inte löddrar lika bra och tvättar inte bort mineraloljor och en del silikoner som många produkter som vi har i håret innehåller men de är mycket mildare vilket gör att håret inte blir lika torrt och slitet.
Många stylingprodukter, speciellt hårsprayer, innehåller alkoholer och dessa är extremt uttorkade, exempel på dessa är: Alcohol denat., Denaturated alcohol, Isopropyl alcohol, SD alcohol och Etanol. (Observera att alkoholer som cetyl alcohol och stearyl alcohol är fettalkoholer och är mycket bra för håret).
Ett hår som är utsläppt slits mot stolsryggar, tröjor och allt det kommer när, detta resulterar att håret blir fortare slitet än om de skulle vara uppsatt. En del tofsar kan också slita på håret, använd gärna tofsar utan såndär stålsak på, finns att köpa på både kicks och ica m.m.
När håret är blött är det som ett vått papper, mycket känsligt och skadas lätt. Gnugga aldrig håret med handduken utan krama ur det försiktigt.

Tips för att slippa gå till frisören lika ofta:

  • Sluta upp med all värmestyling
  • Tvätta aldrig håret mer än varannan till var tredje dag
  • Var noga med vad du kletar in i håret, se upp för uttorkade alkoholer
  • Använda alltid balsam vid tvätt och inpackning minst en gång i veckan
  • Ha håret uppsatt
  • Var extra försiktigt när ditt hår är blött

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0